reede, 22. jaanuar 2010

Ettevalmistused Halti suusamatkaks

Minu ettevalmistus meie Halti suusamatkaks hakkasid Beskiide tõrvamisega. Njah, ega ma pole ju kunagi enne suuski tõrvanud, ega mäleta, et meil seda koduski tehtud oleks. Õnneks jagas Simmo, kes oma 30 paari ( kui mitte rohkemgi?) Valgeid Välke oli ära tõrvanud, lahkesti õpetussõnu. Kuid tema soovitatud Swixi tõrva asemel kasutasin tavalist männitõrva, mida hankisin ehituspoest. Timo loovutas suhteliselt lihtsalt oma kuumapuhuri.




Nüüd oli vaja vaid kohta, kus tõrvata. Algul mõtlesin seda teha keldris, kuid keldris polnud pistiku. Mhh, kolisin rõdule, kuid - 12 C jahtus tõrv kiiresti maha ja oli tükk tegu, et ta suusale laiali nühkida. Viimaks pidin kööki kolima.Jah oli parem küll, kuid see eest lõhnas koridor umbes 3 päeva tõrva järele ja minu kodu siiani :) Kuid mis kõige tähtsam, suusad said tõrvatud.

Matka tarbeks katsetasin eile öösel oma magamiskotte. Toppisin oma Lafuma koti ( comfort +7) sisse Husky Enjoy (comfort - 18, selle kotiga külmetasin küll juba -2 C juures), kõige viimasena suvaline fliisist magamiskott, pärit USA- st Walmardist. Plaan oli rõdule magama minna. Alla panin nn. munarestist magamismati. Enne rõdule minekut turgutasin end sooja ja rammusa seljankaga. Peale jõin kuuma teed. Ja siis rõdule, kraade oli  -15 C.

Algul hakkas nina külmetama, sättisin oma hingamisaugu minimaalseks ja jäin magama. Ärkasin 5 paiku hommikul, külm oli. Magamiskotid pidasid sooja vägevalt, kuid minu munarest andis külma läbi. Ivarilt ja Alarilt sain teada, et alla oleks parim kasutada  fooliumkilet ja õhkmadratsit ning ka  nn munaresti.
Proovin.

suusamatkani,
Triin

3 kommentaari:

  1. huskey enjoy magamiskott - külmetasid? räägid lähemalt? ise vaatan justnimel seda kotti, temperatuurivahemik ok ja hind väga soodne... :|

    VastaKustuta
  2. Jah, külmetasin. Nagu postitusesgi kirjas oli temaga jahe juba - 2 juures, kuigi lubatud suured ja head numbrid (extreem-26 C ja komfort -18 ). Husky enjoy -d pidi olema kahes versioonis üks sulega ja teine tehiskiud. Minul tehiskiuga kott, ostsin selle rademarist.

    VastaKustuta
  3. Külm kipub jah alt ligi hiilima. Vajutad ju oma mistahes hea magamiskoti seal peenikeseks liistuks. Viimasel ajal on jah soovitatud kolme mati kihti: tavaline matt, hõbedane termo, õhkmadrats. Siis peaks ehk olema soojem. Kihtide järjestust võib igaüks katsetada.

    Alar

    VastaKustuta