esmaspäev, 18. mai 2009

Põder ja ..






Põtra pildistasid Vova ja Piret







Põder on üks huvitav loom. Pikkade jalgade ja graatsilise jooksuga. Ega ta ennast just tihti näita. Päeval on peidus paksude põõsaste vahel. Välja tuleb videvikus ja varahommikuti.

Mäletan selgelt oma esimest kohtumist põdraga. Olin siis vast kuuene. Olime naabrilastega teel jõe äärde, tee viis läbi metsa, mis olid hakitud kraavidega. Seal kraavi kaldal ta oligi. Lehvitas oma suuri kõrvu ja vaatas meid sügava huviga. Huvi oli mõlemapoolne. Hetked hiljem kadus ta metsa.

Ilusal maikuu päeval läksime põtra otsima. Otsima tema kodu ja igatsesime teda ennast näha. Kaasa tuli Joosep. Joosep tegi ju põdrafilmi. Väga lahe film sai. Ägedad kaadrid.

Plaanisime põdra jaoks terve päeva. Otsisime tema elupaiku. Kohalik jääger näitas meile põtrade soolakuid. Rääkis vähem ja rohkem usutavaid jahilugusid. Soovitas kohti, kus tema teadis põtra olevat.

Sattusime kolasime Marimetsa raba servadel. Leidsime tee, mis viis mööda kõrgemat seljandikku raba äärde. Siin- seal oli põder nokitsenud pajude ja männinoorendikega. Märkasme põdrajunne.Tee servalt leidsime talviseid hundi väljaheiteid. Oli vast leid, kes oleks võinud arvata, et võsavillem siin piirkonnas elab. Hundi junne leidsime veelgi. Jälgedest rääkimata.

Mööda raba serva kõndides märkasime männinoorendikke, kus põder oli põhjalikult lõunatanud. Nii põhjalikult, et praktiliselt kõikide puude ladvad olid ära söödud. Kurb pilt. Kilomeeter eemal oli ettevaatlik metsaomanik rajanud noorendiku ümber põdraaia. Põdraaedu nägime veelgi.

Piinliku hoolega hoidsime silma peal metsasihtidel, et äkki.. Aga ei.

Marimetsas piisavalt tuuseldanud hoidsime Matsalu poole. Limonaadipeatus oli Lihulas.

Kui mina Kloostri torni ronisin oli põder juba kohal. Poisid olid torni roninud minutid kümme enne mind. Nendelt kuulsingi, et põdralehm, seda ütles Joosepi terav silm, oli tulnud luhale, nosinud paar ampsu ja heitis pikali. Seal ta siis oli ja lasi end vaadata.

Luha teises otsas oli paar kitsekest. Tedrekuked, tükki kolm. Mängivad? Sellisel kellaajal? Lolliks läind?



Põtru luurasid,

Triin, Joosep, Bert

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar