teisipäev, 27. aprill 2010

Päevane linnuvaatlus

23. aprillil oli mul väga lahe linnuvaatluse päev koos teiste Eesti loodusgiididega. Me olime kogunenud Palupõhja, kus Rein, Leho ja Andres meile lindudest rääkisid. Koos kuulasime ja õppisime linnulaulu. Laupäeval tegime bussiga väljasõidu Lõuna- Eestisse. Plaan oli külastada Ilmatsalu kalatiike, Väike- Rakke poldrit ja Aardla poldrit.

Väike-Rakke poldril

Esimene koht kuhu suundusime oli Ilmatsalu, teel nägime kahte põtra, üks pikutas metsasihil, teine näris paljuoksi. Laeva jõe piirkonnas oli veetase endiselt kõrge ja metsad märjad. Seepärast hoidsid loomad kuivematesse kohtadesse.

Ilmatsalu kalatiikide vahel nägime laululuike, taevas tiirukas must- harksaba ning alles oli ka kukkurtihane. Tiigil tegi oma armast seahäält hallpõsk-pütt- minu esimene vaatlus sel aastal.

Aardla poldril

Väike-Rakke poldriloli lahe. Nägime erinevaid parte- sinikael part, rääkspart, soopart, luitsnokk part, viupart, piilpart, rägapart, tuttvart, sõtkas; kühmnokk luik. Vingeim vaatlus oli mudanepp. Seda lindu sain väga lähedalt vaadelda, pildi peal polnud ta suled üldse nii sinised. Lind on väga julge ja läheb lendu vahetult enne segajat, Inglismaal olla ainukene mudanepi vaatlus mingil aastal lõppenud twitcheri jala all. Lind suri.

Kureküla põldude vahel olid suured parved hanesi, nägime suur-laukhanesid, rabahanesid, sekka mõned valgepõsk lagled.

Aardla poldril oli umbes 20 000 hane, nii suured laukhaned ja rabahaned. Merisk olla Andrese sõnul esimene vaatlus sellel poldril.

Karujälg

Tagasi Palupõhjas olles läksin 500 m kaugusele metsa, et uusi linde kuulata. Uusi liike ei kuulnud, kuid nägin laanepüü paarikest, kes pajul urbi nokitsesid. Mõne hetke pärast nägin metssigade poolt ära songitud pinnasel emakaru ja kutsika jälgi.Jan ja Ivo filmisid samal ajal metssea karja emise ja põrsastega.


Linnule,
Triin

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar